söndag 10 augusti 2008

Första färgklicken!

Ett delmål att glädja sig åt är att vi nu har fått upp de första målade detaljerna på huset. Det blev takfotstassarna Staffan har designat helt efter sekelskiftesstil och som vi har målat två vändor, den tredje och sista strykningen återstår.

Takfotstassarna har vi fäst som en förlängning av takstolarna. Ovanpå dessa spikade Staffan pärlspont som kommer att utgöra det utskjutande undertaket.

Det kommer dessutom att bli en vattenbräda som kommer att fästas längst ut på "toppen" av takfotstassen. Så när allt är färdigt, med hängrännor och allt, kommer man behöva gå in till väggen och kicka upp under taket för att få syn på dem, de fina tassarna.

Det vi sedan hann med var att spika råspont nog för att lägga på en våd av takpappen. Dessutom har jag nu lärt mig skillnaden på ströläkt och tegelläkt (även kallad bärläkt). Dessutom vet jag vad flökant och frånskär är. Mycket ska man lära : )


Dagens silhuettbild med en vacker himmel bakom. Korten är tagna med Joakims nya systemkamera, och det blir skillnad! Det kommer inte att bli färre bilder tagna nu!

/A
Ordförklaringar:
Ströläkt - läggs lodrätt från taknock till takfot på takpappen.
Tegelläkt/bärläkt - läggs horisontellt och tegelpannorna ska vila mot dessa.
Frånskär - det som blir över när man har sågat till en planka.
Flökant - när man stryker penseln mot en skarp kant skrapas extra färg av. En "riktig" målare ska tydligen inte lämna några flökanter efter sig : )

5 kommentarer:

a home far away sa...

Oj vad fint det kommer att bli när ni är färdiga:-Ni är väldigt duktiga tycker jag!

Ha en fin dag

Kram Gunilla i Singapore

Tinnar och torn sa...

Du de där tassarna gick ju inte av för hackor...jättefina verkligen! Kram Petronella

Malin sa...

Jag skulle kunna stå hela dagar och titta upp där, uuunderbart fint!
/Malin

Familjen Eriksson sa...

Tjena!
Hittade hit via "Tinnar och torn"...
Vilket underbart hus ni kommer att få, detaljerna kommer verkligen att göra susen.
Har ni lagt ut någon planlösning? Vill gärna se en sådan också :)

Hälsningar
Maria på Adrians backe

Gamla mejeriet sa...

Ville också säga att jag också tycker tassarna är jättefina. De gör sig väldigt bra till pärlsponten. Vi har faktiskt nästan likadant... Tack för trevliga kommentarer, förresten. Det här är en toppensida för oss!