söndag 16 mars 2008

Ett gigantiskt plockepinn...

Fördelen med att beställa virke direkt från ett sågverk är ju att det blir så mycket billigare. Nackdelen är att det blir väldigt mycket mer jobb.

Virket ligger och torkar i en fabrikslokal där det även finns maskiner att utnyttja för att kunna hyvla och fräsa ut pärlsponten. Dit är det ett antal mil så arbetet där får ske på helgen.

Ett antal tusen meter virke är beställt och för att kunna hyvla det så behöver det vara tillräckligt torrt så det blir till att plocka upp alla bräder så att det får lufta sig lite.

När virket har rätt fuktighet är det dags för hyveln att göra sitt jobb. Tyvärr så står hyveln inte i samma rum som virket ligger och torkar i så det blir till att bära in det till hyveln.
Man kan hyvla med en fart av ca 10 meter/min.

15% av virket hyvlas bort och blir till spån. Det här är en sån där typisk uträkning som man inte ens ska fundera på, men jag har gjort det ändå:
Virkets inköpspris x 0,15 = 1 vecka i New York med flyg och hotell för 2 pers..!!Den färdighyvlade panelen sorteras efter längd för att man på så sätt ska kunna räkna ut hur den ska sågas upp för undvika spill.


Färdigsågad panel, klar för att transporteras "hem" där målning väntar./J

Inga kommentarer: