måndag 12 januari 2009

Kakelugnslektion

Det är så bra att prata med folk som kan!

I fredags tittade vi in på Elda för att bestämma oss för vilken kakelugn vi ska ha i huset. Vi hade möjlighet att ställa alla de frågor vi hade och vi fick också lära oss en del. Om jag förstod det hela rätt, så ligger det till ungefär så här:

Traditionellt byggda kakelugnar, som t.ex. en Gabriel, är gedigna och bra hantverk med hög kvalitet och en sådan är bra att satsa på om man ska använda den dagligen till att hålla en jämn temperatur. Den kan däremot vara känslig för starka temperaturväxlingar bland annat på grund av att kaklet är monterat dikt an på stommen med den varma kärnan.

Om man, som vi, ska ha en kakelugn som komplement till värmesystemet och, framförallt, som mysfaktor så behöver den kunna klara att stå kall och oanvänd ett tag, för att på fredagskvällen stå för det mysiga och hemtrevliga ljuset och värmen. Cronspisens Allmoge 521 är konstruerad så att det finns en luftspalt mellan kärnan och kaklet. En kakelugn för oss! Dessutom är den helt i vår smak utseendemässigt!

/A

7 kommentarer:

Ina sa...

det är så otroligt fint med kakelugnar... önskar ibland att vi hade valt en sådan...
ursnygg!

//kram
ina

Hanna sa...

Den är underbar! Vi kommer gärna och myser en fredagkväll!
Kram Hanna

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

Det kommer bli toppen med en kakelugn..vi har en på dotterns rum.
Kram Lotta

Inredningsdrömmar i Roslagen sa...

Men förstå vad mysigt ni kommer att ha det när ni tänder en brasa i kakelugnen första gången - det är något att se fram mot i vintermörkret! :)

Hoppas att ni får en bra vecka!

Kram,
Ann

Ika sa...

Låter ju så självklatr när man får det förklarat för sig på det viset. Ska komma i håg när det kommer till val av ny kammin.

Vimsingen sa...

Kakelugn verkar så trevligt, men vi får hålla till godo med vår öppna spis.
/Vimsingen

Malin, Gamla Mejeriet sa...

Det kommer att bli jättemysigt; ni kan sitta framför den och minnas hur ni slitit med ert hus.
Och som du säger det är bra att prata med såna som kan. Hade inte en aning om de här skillnaderna, men det klart att det är avgörande för hur kakelugnen kommer se ut efter en tid. Skulle ju vara trist om det blev en stor springa eller om en kakelplatta sprack. Tack för informationen!

Undrar just när vi kommer att få upp våra. 2012?

Kram Malin