lördag 10 maj 2008

Underbara rabarber!

Vi har rabarber på tomten! Det dyker upp lite trevliga överraskningar bland all kirskål... I går passade vi på att ta hand om första skörden. Joakim hittade ett underbart recept på en rabarber- och jordgubbspaj med vit choklad som vi provade och resultatet ser ni på bilden. Läckert!

På bilden ser ni också den fina blomlådan jag fick av Joakim på min födelsedag. Lådan är slöjdad på Hemsjönäsets HB och pelargoner är en av vägarna till mitt hjärta. De kommer att bli ännu vackrare i husets vinterträdgård nästa år. : )

Här kommer receptet från Tasteline, med vissa förändringar gjorda av J:

Rabarber- och jordgubbspaj
Receptet är för 6 port.

Ingredienser:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 dl socker
4 st äggula(or)
100 g vit choklad (Lägg till mer, recepten är ALLTID för snålt tilltagna! /J)
350 g rabarber
1 l jordgubbar
vispgrädde

Tillagning:
Hacka ihop smör, mjöl och 1.25 dl socker och tillsätt äggulorna. Låt degen vila i kyl i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek och klä en form med löstagbar botten(ca 24 cm i diameter). Nagga bottnen och grädda den i 15 minuter tills pajskalet får en gyllene färg. Låt den sedan kallna. (Vi använde oss av färdiga små pajskal som bara behövde förgräddas. Behändigt!)

Smält chokladen i en skål i vattenbad, pensla pajskalet med ett tunt (hm?) chokladlager och låt det kallna. (Spara en del av den vita chokladen till dekoration)

Koka upp de skalade rabarberskivorna med 1½ dl socker, rör om och låt allt sjuda på svag värme. När purén tjocknar är den klar och du kan ställa den åt sidan och låta den kallna.

Ta fram pajskalet, bred ut purén över chokladen och lägg jordgubbarna ovanpå. Ringla sedan vit choklad över jordgubbarna - Js rekommendation

Ha en fantastisk helg i det vackra vädret!
/ A

Inga kommentarer: