söndag 24 februari 2008

Planlösningspussel!

När tankarna på att bygga ett nytt hus kommer upp så finns det många idéer som man vill förverkliga. Barnen vill t ex ha en skateboardramp, replokal och pool medan de vuxna vill ha en vinterträdgård, kakelugn och whiskeyprovarhörna och ett stort och fantastiskt kök.

Eftersom barnens önskemål varierar från dag till dag så valde vi att satsa på köket som är hjärtat i huset. Köket fick 1/3 av bottenvåningens yta. Sen vore det trevligt att ha en stor matsal där vi kan ha långa middagsbjudningar. Också det nödvändiga som vardagsrum, hall, toalett planerades in och helt plötsligt så fanns det ingen plats över för en tvättstuga..!!

Tvättstugan fick då läggas som en egen utbyggnad på kortsidan och för att få någon symmetri på huset la vi in en likadan utbyggnad på andra sidan och helt enligt drömmarna så blev den en vinterträdgård i söderläge! Hoppsan så bra det kan bli!

På övervåningen planerade vi för fyra sovrum vilket inte är så vanligt så att få in alla sovrum, klädkammare, badrum och ett allrum var inte det lättaste. När allting var på plats så gällde det att placera in trappen och kakelugnen och just de två sakerna har vållat en hel del huvudbry. Trappen har t ex gjorts om ett antal gånger, placerats på olika sätt och varje gång har planlösningen påverkats radikalt. Det vi från början var rörande överens om, var att vi ska slippa gå genom grus och sand från omkringslängda ytterskor varje gång vi ska byta våning.

När vi hittat en bra plats för kakelugnen så visade det sig att skorsstenen gick rakt igenom en dörr på övervåningen. Suck! Eller skulle vi kanske ha en sån där frän, rund sak med glas runt om och som kan stå mitt i rummet? Effekten skulle bli en tre meter hög skorsten på taket. Tänka om! Så kom Joakim äntligen på den brillianta idén att ta en bit av toaletten för att skapa en nisch att placera kaminen i. Hurra! Vi kommer att kunna njuta av värmen och ljuset från brasan från både vardagsrummet och matsalen. Dessutom kommer vi att kunna skymta de sprakande lågorna inifrån köket. Och skorstenen då? Den trollar vi bort vid innerväggen mellan barnens rum.

Att planera och rita ett hus är verkligen en process! Vi behöver få in vår ansökan om bygglov de närmaste dagarna, men processen fortsätter in i det sista. Vi har haft toppenbra hjälp av ett par som ritar upp huset åt oss efter konstens alla regler. De och även snickaren har varit ovärderliga bollplank. Det härliga är ändå att i slutänden, efter pusslande med kompromisser och anpassningar, blir huset så som vi vill ha det! Tror vi... ; )

/ A & J

1 kommentar:

Sofia Nygren sa...

Toppenhärlig läsning!! =) Kram!
/Syster Yster Sofia